Przejdź do treści
head4
Przejdź do stopki
Przejdź do Menu

Wydarzenia

Przejdź do Menu Techniczne

Menu

Innowacja pedagogiczna "Kulinarny kalendarz świąt nietypowych"

Treść

Działanie innowacyjne skierowane jest do uczniów klasy III A i III B Szkoły Branżowej.          

Na zajęciach realizujących opisywanie działania innowacyjne będziemy poznawać podstawowe techniki sporządzania potraw i deserów powiązanych tematycznie  z kalendarzem świąt nietypowych. Każde kulinarne święto będzie wymagało dokładnego zaznajomienia się z jego tradycją, założeniami. Wspólnie z uczniami wybierane będą potrawy i desery, którymi uczcimy wybrane święto kulinarne i zaprezentujemy je w formie filmu, animacji Shortcut, prezentacji multimedialnej, plakatu itp.

Konsumpcja przygotowanych przez uczestników potraw będzie doskonałą okazją do spożywania ich w dobrej atmosferze: odpowiedniego ich podania, nakrycia do stołu i kulturalnego spożycia przygotowanych posiłków, poznawania zasad dobrych obyczajów, utrwalanie nawyku kulturalnego zachowania się przy stole.

Zajęcia praktyczne są bardzo lubiane przez naszych uczniów, którzy aktywnie i z zaangażowaniem pracują, podpatrują, naśladują i zadają pytania. Poprzez wspólne spotkania integrują się, uczą umiejętności pracy w grupie i osiągają sukcesy kulinarne. Zajęcia te mają ogromne znaczenie w życiu i rozwoju naszych uczniów. Dzięki zdobytej wiedzy będą mogli pełniej wykorzystywać swoje doświadczenia i umiejętności w domu rodzinnym, jak również jako formę spędzania czasu wolnego.

120037