Przejdź do treści
head4
Przejdź do stopki
Przejdź do Menu

Wydarzenia

Przejdź do Menu Techniczne

Menu

Kraków - konkurs cukierniczo-kucharski

Treść

W dniach 17 i 18 kwietnia 2013 r. uczniowie Zespołu Szkół Nr 5 - Specjalnych w Nowym Sączu uczestniczyli w XII Małopolskim Konkursie Kucharsko - Cukierniczy o puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości pod Patronatem Honorowym Małopolskiego Kuratora Oświaty i Prezydenta Miasta Krakowa zorganizowanym w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie. W zmaganiach konkursowych tegorocznej edycji konkursu p.n. "Cztery Pory Roku" udział wzięło 12 dwuosobowych ekip kucharskich i 7 cukierniczych z Polski: ze szkół z Krakowa, Tarnowa, Dobrej, Kobylanki, Oświęcimia, Bochni, Nowego Sącza, Nowego Targu i Łodzi oraz z zagranicy: Czech, Węgier i Słowacji.
Uczestników konkursu oceniało profesjonalne jury w skład którego wchodzili przedstawiciele Izby Rzemiosła, Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz prasy branżowej. Surowym okiem sędziowskim pilnowano stosowania procedur i technologii.
Zespół Szkół z Nowego Sącza w konkursie cukierniczym reprezentowali uczniowie Jakub Michalik i Krzysztof Mróz, którzy zajęli III miejsce za precyzyjne wykonanie tortu „Owocowy bukiet”, ciasteczek bankietowych „Kwitnący ogród” i figurek marcepanowych „Cztery Pory Roku” - natomiast w konkursie kucharskim Łukasz Ślęzak i Bogdan Ciągło, którzy za fachowe wykonanie dania głównego „Zakręcone kolory” i zakąski „Babeczkowe pory roku” otrzymali wyróżnienie.
Uczniów do konkursu przygotowali nauczyciele zawodu: Aneta Zielińska, Waldemar Piskor.
Uczestnikom konkursu gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
 
 
120474